Биология ва тиббиёт муаммолари 2024 №3 (154)


Subject of the article

ТОПИНАМБУР ҚАНДЛИ ДИАБЕТНИ ДАВОЛАШ УЧУН ВОСИТА СИФАТИДА (438-440)

Authors

Сафарова Мадинабону Тулкиновна

Institution

Бухоро давлат университети, Ўзбекистон Республикаси, Бухоро ш.

Abstract

Сўнгги 50 йил ичида сахароза истеъмолининг кўпайиши одамларда диабет билан касалланишнинг кескин ўсишига олиб келди. Қандли диабет клиник тиббиётнинг энг долзарб муаммоларидан биридир. Топинамбурнинг илдиз мевалари инсулиннинг табиий аналоги - инулинга (16-18% гача) бой бўлиб, у инсон организмида глюкозани парчаланишига ёрдам беради. Топинамбурдан узоқ муддат фойдаланиш қондаги қанд миқдорини камайтиради.

Key words

Топинамбур, инсулин, инулин, қандли диабет, глюкоза, сахароза, фруктоза, гликемик индекс, кимёвий таркиби.

Literature

1. Арсеньева Т.П., Яковлева Ю.А., & Фещенко В. (2011). Топинамбур как средство лечения и профилактики различных заболеваний. Научный журнал НИУ ИТМО. Серия «Процессы и аппараты пищевых производств», (1), 47-50. 2. Аскаров И.Р. (2015). Топинамбур ўсимлигининг кимёвий таркиби. Илмий хабарнома - Научный вестник, (2), 28-31. 3. Лисовой В.В., Викторова Е.П., Шахрай Т.А., Матвиенко А.Н. (2016). Разработка исходных требований к технологии производства инулина из топинамбура. ТППП АПК. (2(10)). 4. Муравьева Н.А., & Байдалинова Л.С. (2020). Исследование эффективности порошков из топинамбура при производстве мясных рубленых полуфабрикатов для больных сахарным диабетом. Вестник молодежной науки, (5 (27)), 6. 5. Назаренко М. Н., Бархатова Т.В., Кожухова М.А., Хрипко И.А., Бурлакова Е.В. (2013) Изменение инулина в клубнях топинамбура при хранении. Научный журнал КубГАУ. (94). 6. Рудницкая А.Д. (2019). Изучение клубней топинамбура и разработка рецептуры пищевого батончика для лечебного питания детей, больных сахарным диабетом. Международный школьный научный вестник. (5(3)). 7. Зяблицева Н.С., Зяблицева Н.С., Белоусова А.Л., Компанцев В.А., Кисиева М.Т. (2014). Возможности использования топинамбура в медицинских целях. Современные проблемы науки и образования (3). 8. Takahashi, H., Nakajima, A., Matsumoto, Y., Mori, H., Inoue, K., Yamanouchi, H., Tanaka, K., Tomiga, Y., Miyahara, M., Yada, T., Iba, Y., Matsuda, Y., Watanabe, K., & Anzai, K. (2022). Administration of Jerusalem artichoke reduces the postprandial plasma glucose and glucose-dependent insulinotropic polypeptide (GIP) con-centrations in humans. Food & nutrition research, 66, 10.29219/fnr.v66.7870. 9. Shao, T., Yu, Q., Zhu, T., Liu, A., Gao, X., Long, X., & Liu, Z. (2020). Inulin from Jerusalem artichoke tubers alleviates hyperglycaemia in high-fat-diet-induced diabetes mice through the intestinal microflora improvement. The British journal of nutrition, 123(3), 308–318.